жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България

Младежи обучаваха студенти да разпознават фалшивите новини

Младежи обучаваха студенти да разпознават фалшивите новини

Младежи обучаваха студенти да разпознават фалшивите новини

Вчера, 25 април, във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе второто студентско обучение срещу фалшивите новини и дезинформацията – „Факти срещу мнения: дезинформацията в ерата на цифровите медии“. To е част от европейския проект Read Twice, който се бори с проблема като подобрява медийната грамотност и насърчава критичното мислене. Иновативният формат – младежи обучават младежи – предизвика интерес сред студенти с разнообразен профил и създаде условия за активно участие на публиката.

Ангажиране на младите с проблема с дезинформацията

Доц. Светлана Станкова, Зам.-декан по учебната дейност на ФЖМК откри събитието като подчерта нарастващата значимост на проблема с разпространението на фалшиви новини онлайн и нуждата от системен подход. Тя припомни за сериозните последици от митовете, които се разпространяваха във връзка с COVID-19 и ваксините, с което илюстрира реалните измерения на дезинформацията в живота ни.

Асения Димитрова, ръководител на Read Twice, разказа че в основата на проекта стои разделението между Източна и Западна Европа според Индекса на медийна грамотност на Институт „Отворено общество“ – София. Това именно е накарало екипа да потърси сътрудничество с организации от Германия и Португалия, които да обучат млади медийни професионалисти от България, Румъния и Хърватска.

След обученията за изграждане на капацитет, които се проведоха през март, участниците са обобщиха наученото и подготвиха материали, с които проведоха местни тренинги – в НБУ и в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тече подготовката за третото обучение.

Като част от вчерашното събитие, Димитър Халачев, студент по “Връзки с обществеността” в СУ „Св. Климент Охридски“ показа социален експеримент, който доказва как манипулирано видео може да превземе мрежата, и проведе игра с публиката. Дара Сапунджиева, студент по „Журналистика“ и „Политически науки“ в НБУ разясни терминологията, свързана с дезинформацията, и чрез лична история показа че всички сме уязвими, когато емоциите ни се засегнат.

Ива Веселинова, Студент по „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и Теодора Стаменова, студент по “Политология” в УНСС и член на Консултативен съвет по политиките за младежта към Столична община разказаха за историческото развитие на феномена фалшиви новини и показаха някои класически начина за проверка на фактите.

Денис Българанов, алумни на НБУ и редактор в TheMayor.EU разказа за дезинформацията като индустрия и разкри ценоразписа на някои компании за „услуги“ като осуетяване на избори, хакване на профили и разгръщане на скандали. Освен това, Денис показа как езикът може да се превърне в инструмент на дезинформацията чрез софизъм, реторика и така наречените „логически заблуди“, които осуетяват истинността на всеки дебат.

Накрая, Енея Георгиева, член на Асоциация на европейските журналисти и Редактор във Forbes-България показа някои от най-ефективните инструменти в полза на медийните професионалисти като Invid и Crowd Tangle.

 

За да се информирате за следващите събития по Read Twice, следете проектната страница или ни пишете на office@euroadvance.eu.

 

Събитието е част от проекта Read Twice (R2), с номер 101081326, съфинансиран от Европейския съюз по програма Граждани, равенство, права и ценности (CERV) – 2021-2027.

 

Свързани