жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България

Read Twice поставя дезинформацията на фокус със заключително събитие в Брюксел

Read Twice поставя дезинформацията на фокус със заключително събитие в Брюксел

Ако сте в белгийската столица на 21-ви февруари, отбийте се за един следобед на проницателни беседи по тема, която ще се отрази на предстоящите избори за Европейски парламент

На 21 февруари паневропейският проект Read Twice (R2) ще организира последното си събитие, за да отпразнува и анализира свършеното през последните 18 месеца. Конференцията „Read Twice, Don’t Repeat Lies!“ (в превод: „Чети два пъти, не повтаряй лъжи!“)“ ще се проведе в сградата на Европейския парламент от 13:30 до 18:00 часа. Организира се от Сдружение „Евро Адванс“, а домакин е евродепутатът Асим Адемов (Европейска народна партия).

Това е безплатно събитие (с регистрация), където гарантирано ще научите нови неща за дезинформацията, особено в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент през юни. Експертите твърдят, че това ще бъде един от основните фактори, за които трябва да внимавате по време на кампанията. В събитието ще участват представители на Европейския парламент и Европейската комисия, които ще споделят лични истории и подчертаят значението на различните форми на дезинформация, които ще опитат да доминират политическия дебат по време на кампанията.

Дезинформацията и ЕС

В първата част на конференцията ще чуете как членове на Европейския парламент, сред които Асим Адемов и Андрей Ковачев, са ставали жертви на фалшиви новини и как са се справили с този все по-често срещан проблем, засягащ обществените личности днес.

Хари Панагопулос, служител по правни въпроси и политики от Главна дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия, ще опише как тази институция на ЕС работи за противодействие на пропагандата и дезинформацията в цифровата сфера и медиите.

В подготовката за предстоящите избори за Европейски парламент през юни Сара Анборг от офиса на Говорителя на Европейския парламент ще идентифицира, представи и опише примери за често срещани подвеждащи разкази, които да очакваме в периода преди изборите.

Гласът на европейската младеж

Read Twice имаше много важна мисия – да образова и подготви младежи от страни с по-ниски нива на медийна грамотност, като България, Румъния и Хърватия, да разпознават, реагират и да се противопоставят на кампаниите за дезинформация, с които могат да се сблъскат в ежедневието си.

Този път девет млади медийни професионалисти от тези страни, които са участвали в дейности за изграждане на капацитет, ще дойдат в Брюксел, за да споделят, размишляват и говорят за своя опит в борбата с дезинформацията. Това определено беше вълнуващо и отварящо очите пътуване и нямаме търпение да чуем техните впечатления и идеи за бъдещето.

За да се присъедините към нас, регистрирайте се за събитието на този линк преди 14 февруари.

За повече информация се свържете с Асения Димитрова, office@euroadvance.eu  или +359882005000

Свързани