жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България

Уроците са научени: Read Twice направи последна спирка в Брюксел

Уроците са научени: Read Twice направи последна спирка в Брюксел

Заключителното събитие на паневропейския проект се проведе в Европейския парламент, където млади медийни професионалисти се срещнаха с членове на ЕП, за да обсъдят въпроса за дезинформацията

На 21 февруари в Европейския парламент се проведе конференцията Read Twice, Don’t Repeat Lies  (в превод: „Прочетете два пъти, не повтаряйте лъжи“). Това беше заключителното събитие на проекта Read Twice (R2) и като такова послужи като платформа за събиране на участници в проекта, който се разви много през последната година и половина. Събитието беше организирано от Сдружение „Евро Адванс“, с домакин на евродепутата Асим Адемов (ЕНП).

Като се има предвид контекстът на конференцията, събитието послужи като възможност за представяне на опасността от друго измерение на невярна информация, което не беше много засегнато в предишните семинари – политиката и политическото (обез)овластяване на европейската младеж. С оглед на предстоящите европейски избори през юни, обстановката не би могла да бъде по-подходяща за целта.

Дезинформацията сама по себе си е политически актьор

Младите медийни професионалисти имаха възможност да се срещнат с евродепутати и комуникационни експерти от Европейския парламент. Българският евродепутат Асим Адемов откри конференцията с кратко, но въздействащо изказване.

Дезинформацията ще бъде третата или четвъртата политическа сила по представителство на европейските избори. Дезинформацията избира президенти и вече има свои политически партии“, заяви г-н Адемов.

Той продължи с примери на популистки, крайнодесни и проруски партии, които вече са се наложили в националните парламенти, като тези в България, и които се готвят да участват и в предстоящите европейски избори. Това беше рязко напомняне, че дезинформацията от външни източници няма да бъде просто модерна дума, а ще има много конкретно политическо присъствие в  законодателен орган на ЕС.

След това участниците проведоха дискусия за предизвикателствата и възприятията за манипулиране и намеса на чужда информация с друг евродепутат от България – Андрей Ковачев и със Сара Анборг от отдела на говорителя на Европейския парламент.

Г-н Ковачев изтъкна аргумента, че не само институциите, но и гигантите в социалните медии, които служат като платформи за излъчване на пропагандни кампании, просто не правят достатъчно във връзка с проблема. Чрез погрешно тълкуване и косвено прилагане на „правото на друга гледна точка“ те са позволили разпространението и нормализирането на определено престъпни разкази, чиято единствена цел е разклащането на демокрацията.

Такива разкази трябва да бъдат забранени теми днес, точно както възхвалата на Хитлер се е превърнала в забранена тема в миналото. Те не трябва да се радват на свободата на разпространение под прикритието на правото на мнение. Трябва да има общо разбиране в мейнстрийма и социалните медийни платформи за намаляване на видимостта на публикации и новини, които насърчават откровено антидемократичен дневен ред“, каза Андрей Ковачев.

Той изрази подкрепа за Закона за цифровите услуги на ЕС, който задължава големите дигитални платформи да отчитат прозрачно политиките си по отношение на вредното съдържание и рекламите, като стъпка в правилната посока, но каза и че все още предстои да видим дали ще има дълбок ефект.

Read Twice Brussels - Kovachev

Евродепутатът Андрей Ковачев говори за необходимостта от „забранени зони“ в демократичния дебат. Източник: Euro Advance

Изводите на младите участници

Младите медийни практици от България, Хърватия и Румъния, които участваха във всички аспекти на проекта R2, се включиха във втората част на конференцията, за да споделят своя опит и прозренията, които са придобили по време на изпълнението на проекта.

Общата тема беше новопридобитото усещане за разбиране на проблемите с медийната грамотност, измъчващи собствените им страни, които за съжаление се класират ниско в индекса, изучаващ този параметър.

Младежите се обединиха около идеята, че националните правителства на страните от Югоизточна Европа трябва спешно да разработят стратегии, които да въведат дигиталната медийна грамотност като задължителен компонент в своите образователни системи, от най-малките ученици до университетските нива.

Работата на властите обаче няма да е достатъчна и балканските страни също се нуждаят от по-силно гражданско участие, за да насърчат подобни развития и да ги направят значими и популярни сред широката общественост.

Що се отнася до самия проект Read Twice, младежите бяха впечатлени от начина, по който е структуриран и как им позволява да надникнат в света на професионални експерти, като опитни журналисти, и да видят инструментите, които използват, за да проверят достоверността на новините. Това усещане за менторство и предаване на знания между поколенията беше посочено като особено ценно и като нещо, което трябва да се прилага в по-голям мащаб в обществото.

Read twice final event in Brussels

Младите участници в проекта R2 се обединяват около общи теми, когато става въпрос за справяне с дезинформацията в родните им страни. Източник: Euro Advance

Партньорският проект Read Twice включва сдруженията „Евро Адванс“ (България като координатор), Udruga Echo (Хърватия) и Se Poate (Румъния), заедно с CICANT Research Center (Lusofona University, Португалия) и Alliance4Europe (Германия) като експертни партньори.

 

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

Свързани