жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България
Hibriden festival shah 960

Хибридният фестивал на мисловните игри преобрази Клуб „Перото“ в шахматно царство за ден

Хибридният фестивал на мисловните игри  преобрази Клуб „Перото“ в шахматно царство за ден

На 15 октомври, събота, Сдружение „Евро Адванс“ проведе първия по рода си „Хибриден фестивал на мисловните игри“. Софийският литературен клуб „Перото“ бе домакин на уникалното събитие, което се състоя в две части – дискусия за ползата от мисловните игри и спортно-игрова част – като показа нагледно как едно градско арт пространство може да се трансформира за социални и спортни дейности, привличайки младежката общност.

Събитието беше организирано от Сдружение „Евро Адванс“, в партньорство с Фондация „Арт Спорт Талант“, Първа английска езикова гимназия и Район „Лозенец“, с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2022 на Столична община. Целта на фестивала бе да въведе и адаптира иновативни европейски решения за практикуване на мисловни игри. Точно този креативен подход към градските пространства като места за стойностно забавление за младежите обсъдиха участниците в дискусията, като всеки от тях предложи различна перспектива.

Константин Павлов, кмет на район „Лозенец“, представи погледа на градската управа, като подчерта, че идеята за преосмислянето на откритите градски пространства за съвременното поколение от деца остава важен проблем пред българските общински власти.

Трябва да намерим баланса между социализация, дигитализация и игри на живо. Имаме още много какво да направим, като днешното събитие е стъпка в правилната посока,“ подчерта той. Павлов загатна, че район „Лозенец“ подготвя и осмисля идеи за трансформация на свободни градски пространства, като детски площадки и градинки, предлагащи мисловни игри. Кметът отправи апел към програмисти и творци да предложат идеи за такава трансформация, например чрез така наречената хипер-реалност (augmented reality).

Гросмайстор Валентин Луков и Таня Богданова, психолог в Първа английска езикова гимназия в София, илюстрираха ролята на шахмата като платформа за по-добра професионална и учебна реализация на младите хора. Гросмайстор Луков представи редица примери за включването на часове по шах във френската училищна програма.

Симеон Стоичков, председател на Фондация „Арт Спорт Талант“, предложи и различен поглед върху ползите от шахмата: „Шахът трябва да се поощрява като занимание за здраво общество. Той изгражда емоционална интелигентност, уважение към противника, отговорност и приятелства“.

Красимир Топчийски, от Metatrans Apps, наблегна на връзката между информационните технологии и шахмата. След дебата той демонстрира и как работи най-силната българска шахматна програма „Багатур“, както и приложенията „Шах за деца: от детската градина до гросмайстор“, „Скенер на шах позиция“, „Лабиринтът на динозаврите 2D“, „Математика за деца: 1, 2, 3, 4 клас“, „Струп ефект тест“ и други. Гостите на събитието изпробваха с удоволствие тези игри.

Втората част на събитието даде възможност на двайсет млади шахматни ентусиасти да изиграят партия срещу гросмайстор Луков и майстор на спорта Стефан Симеонов. Първия ход на шахматния сеанс на едновременна игра направиха известната водеща от телевизионния ефир и представител на Bulgaria Wants You Яна Грудева, както и актьорът от Сатиричния театър Борислав Захариев.

Малките шахматисти получиха и сувенири – шахматни комплекти и мисловни игри тип „дженга“.

Въпреки че шахът зае основно място на сцената като „цар на мисловните игри“, всички присъстващи имаха възможността да пробват своите умения и в други игри като Го, Реверси, Шашки и Шах-960.

Организаторите на събитието, вземайки предвид високия интерес и ентусиазъм към подобни инициативи, планират и второ издание на фестивала в друго градско пространство.

Проект „Хибриден фестивал на мисловните игри: преосмисляне на културни пространства“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2022 от Сдружение „Евро Адванс“– бенефициент,  в партньорство с Фондация „Арт Спорт Талант“, Първа английска езикова гимназия и Район „Лозенец“.

Hibriden festival - diskusiq Hibriden festival - shah detski

Снимки: Литературен клуб „Перото“

Свързани