жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България
Hibriden festival - programa

Запишете се за уникалния Хибриден фестивал на мисловните игри в София

Запишете се за уникалния Хибриден фестивал на мисловните игри в София

На 15 октомври, Сдружение „Евро Адванс“ ви кани на „Хибриден фестивал на мисловните игри: преосмисляне на културни пространства“. Събитието, което е първо по рода си за страната, ще се проведе в Литературен клуб „Перото“ в София на 15.10.2022 с начало 10:00. Организирано е в две части – след дискусия за ползите от обучението по шахмат ще следва спортно-игрова част с шахматен сеанс на едновременна игра, демонстрация на мисловни игри (Го, шашки, реверси, шах 960 и други) и игра срещу една от най-добрите компютърни програми в света. Предвидени са сувенири за участниците, подали предварителна регистрация, както и екземпляр от книжка с добри практики.

Целта на фестивала е да популяризира шахмата и мисловните игри, насърчавайки здравословен начин на живот и социализация, както и да покаже иновативни начини за оптимизиране на публичните пространства, в контекста на пандемията от коронавирус и Европейската година на младежта.

Първата част на събитието включва дискусия между представители от сферите на образованието, спорта, местната администрация и шахмата. Там ще се запознаете с нови перспективи за използването на обществени градски пространства за спорт и интелектуални игри, както и с ползите от практикуването им през целия живот.

Във втората част ще могат на практика те да се тестват. Деца, младежи и известни личности ще вземат участие на място и виртуално в шахматен сеанс на едновременна игра.

Интригуващи изненади очакват и останалите гости на събитието. Те ще могат да премерят сили срещу най-силната българска шахматна програма „Багатур“, както и да поиграят на други мисловни игри, а именно безплатни Android приложения на тема шах, математика, лабиринти с динозаври, Stroop ефект. Създателят им Красимир Топчийски ще е на място, за да отговори на въпроси относно програмирането на игри и технологиите.

Присъстващите ще се запознаят и с други мисловни игри като Го, шашки, реверси, шах 960. Ще можете да поиграете и да се снимате с градински шах с големи фигури.

Събитието е базирано на утвърдения модел на Глобалния шахматен фестивал, провеждащ се в град Будапеща от Фондация „Юдит Полгар“ в партньорство с Националната галерия на Унгария. Превърнал се в престижно събитие за цялото семейство, фестивалът е навлязъл в сферите на културата, спорта и изкуството.

Софийският вариант обаче представя и ново измерение на идеята като превръща фестивала в устойчиво и природосъобразно събитие, адаптирано към пандемичен контекст. За провеждането на събитието няма да използваме  еднократна пластмаса, за да намалим натрупването на отпадъци и замърсяването на околната среда.

Входът за събитието е свободен, след предварителна регистрация на този линк. Очакваме ви!

 

Проект „Хибриден фестивал на мисловните игри: преосмисляне на културни пространства“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2022 от Сдружение „Евро Адванс“ – бенефициент,  в партньорство с Фондация „Арт Спорт Талант“, Първа английска езикова гимназия и Район „Лозенец“.

Свързани