жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България

Научете се да четете отвъд заглавията с безплатен уебинар срещу дезинформацията

Научете се да четете отвъд заглавията с безплатен уебинар срещу дезинформацията

Отвъд заглавията: инструменти и умения за откриване на дезинформация в новините“. Това е името на практически ориентиран и безплатен уебинар, който се стреми да популяризира ролята и използването на дигиталните инструменти за разграничаване на фактите от лъжите.
Уебинарът, организиран от Euro Advance Association като част от европейския проект Read Twice (R2), ще се проведе на 12 януари 2024 г., 10:00 – 15:30 българско време, на английски език. Достъпът ще бъде безплатен, с предварителна регистрация тук.

AI: слонът в цифровата стая

Read Twice покани експерти, работещи в сферата на технологиите и медиите, които да обяснят сложните развития на нашата епоха и ще обърнат внимание на начина, по който се развиват дигиталният свят. Д-р Федерика Русо, редовен професор по философия и етика на техно-науките от Университета в Утрехт, ще говори за етиката на дийпфейковете и съдържанието, генерирано от AI, докато Андрей Стойчев, директор на NTC Center, ще се задълбочи в когнитивните аспекти на дезинформацията. Д-р Кари Кивинен от Factbar ще представи как финландското общество се справя с дезинформацията.

Противообществен шум в социалните мрежи

По-късно сутринта уебинарът ще постави обектива информация върху тема, която е важна за почти всеки, който използва интернет – социални медии. Lana Banté, инфлуенсър и създател на съдържание с над 800 000 последователи, ще покаже как да направите публикациите си по-популярни в социалните мрежи, докато експертите от DISARM Foundation ще разкрият другата страна на монетата, като демонстрират как алгоритмите се използват за разпространяват неистини. Д-р Кийт Питър Кийли, изследовател в GATE Institute, ще насочи вниманието към начина, по който дезинформацията е формирала определени наративи в българското общество.

Истории от фронта на дезинформацията

След обедната почивка на сцената ще излязат и журналистите. Ще видите презентации на експерти от Deutsche Welle и Publico, които обясняват как изглежда процесът на проверка на фактите на известно и уважавано новинарско издание стъпка по стъпка отвътре. Участниците ще могат да задават въпроси в края на панелните дискусии на уебинара.

За Read Twice

Read Twice е проект, който се разви през изминалата година, за да подчертае неотложността от повишаване на уменията на младите хора да устоят на атаката на дигиталната дезинформация и пропаганда, които сега са неразделна част от изживяването в социалните медии.
Партньорството включва Euro Advance Association (България), като координатор, Udruga Echo (Хърватия) и Se Poate (Румъния), както и CICANT Research Center (Lusofona University, Португалия) и Alliance4Europe (Германия) като експертни партньори.
Дейностите по проекта включваха сесии за изграждане на капацитет в Германия и Португалия за младежи от Източна Европа. След това тези младежи проведоха лекции и семинари в своите страни с цел ангажиране на по-широка младежка група, когато става въпрос за по-отговорно и по-интелигентно потребление на цифрови медии.
Сега Read Twice разширява обхвата още повече, като ви дава уникален шанс да придобиете известна полезни умения, които със сигурност ще променят начина, по който четете новините и възприемате съдържанието на социалните мрежи в бъдеще.

 

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техните автори и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

Свързани