жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България

Проектът Read Twice беше представен на EuroPCom

Проектът Read Twice беше представен на EuroPCom

Годишната конференция за експерти в публичната комуникация имаше 14-то издание по-рано тази седмица

Проектът Read Twice беше представен този понеделник на годишната конференция за експерти в публичната комуникация – EuroPCom, която се проведе в Брюксел. Ръководителят на проекта Асения Димитрова (Сдружение „Евро Адванс“) даде интересни примери за това как младите хора да се включат в процеса на изграждане на медийна грамотност, като използва опита на Read Twice като пример. В уъркшопа на тема „Медийна грамотност“ се включиха и експерти от медийния и частния сектор, както и представители на институциите на ЕС.

Read Twice като средство за изграждане на медийна грамотност сред младежите

Двудневната конференция EuroPCom е традиционно събитие на Европейския комитет на регионите – институцията, която представлява гласовете на местните и регионалните власти в процеса на вземане на решения в ЕС.

14-ото издание събра видни комуникационни специалисти, заинтересовани страни от ЕС и представители на гражданския сектор, за да обсъдят как да приобщят гласоподавателите преди изборите за Европейски парламент през 2024 г. Участниците обърнаха специално внимание на нарастващите заплахи от дезинформация и рисковете пред европейските демокрации.

Като се има предвид това, европейският проект Read Twice беше релевантен да посочи солиден начин за отговор на тези предизвикателства. По-специално, проектът отговаря на необходимостта от включване на младите хора в борбата срещу фалшивите новини и дезинформацията. Асения Димитрова подчерта, че докато високата медийна грамотност и уменията за критично мислене са от ключово значение, за да направят нашите общества устойчиви на тази съвременна заплаха, образователните ни системи не са еднакво подготвени да преподават такива умения.

Тъй като продължителният процес на адаптиране на образователните умения изисква много политическа воля и време, тя изрази мнение, че инициативи като Read Twice, които разчитат на взаимно обучение и обмен добри практики между партньорите, може да са бързи и ефективни, макар и временни, решения.

По-специално, проектът се основава на идеята, че има значителни разлики в нивата на медийна грамотност в Европа. Страните от Югоизточна Европа са в особено уязвима позиция по отношение на способността си да устоят на кампании на дезинформация.

Последното е констатация на Институт „Отворено общество“ – София, чийто Индекс за медийна грамотност поставя България на дъното в ЕС; близо до нея е Румъния, а Хърватия също изпитва сериозни предизвикателства в тази посока.

Ето защо партньори от неправителствени организации от тези страни изпратиха бъдещи млади медийни професионалисти на обучения за изграждане на капацитет в Берлин и Порто, където те се запознаха с основите на журналистическата продукция и етичните стандарти, както и с начините, по които работи дезинформацията. След това те се върнаха у дома и проведоха семинари за своите връстници, като по този начин разшириха положителните ефекти от първоначалните обучения и увеличиха значително въздействието на проектните дейности.

Read Twice - EuroPCom

Снимки: European Union / Fred Guerdin

Свързани