жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България

Read Twice в Порто: Млади медийни професионалисти се превръщат в обучители

Read Twice в Порто: Млади медийни професионалисти се превръщат в обучители

Сдружение „Евро Аванс“ изпрати 10 младежи на обучение в Португалия за изграждане на капацитет срещу фалшивите новини

Тази седмица 30 млади медийни специалисти от България, Румъния и Хърватия посетиха второто обучение за изграждане на капацитет в рамките на проекта Read Twice. Обучението за повишаване на медийната грамотност и борба с дезинформацията се проведе в Порто, Португалия.

Домакин беше университетът LUSOFONA (Universidade Lusófona – Centro Universitário de Lisboa). Събитието представляваше последната голяма стъпка, преди тези професионалисти да подготвят обучения в собствените си държави, като разпространят наученото от проекта.

Защо отидохме в чужбина, за да научим за дезинформацията?

Read Twice е проект съфинансиран от Европейския съюз по програмата CERV (Граждани, равенство, права и ценности). Той подпомага обмена на добри практики в сферата на медийната грамотност и борбата с дезинформацията от Германия и Португалия с България, Хърватия и Румъния.

Германия и Португалия са две държави, които разполагат с много стабилни механизми за справяне с невярната информация и често се класират високо по показатели за медийна грамотност и в индексите за свобода на печата. Според Репортери без граници през 2022 г. Португалия е на 7-мо място в света по свобода на печата, докато Германия е на 16-то.

В същото време Хърватия е на 48-мо място, Румъния е на 56-то, а България е на 91-во място, което я прави втората държава с най-несвободен печат в Европейския съюз, пред Гърция, която е на 108-мо място.

Първото обучение в рамките на Read Twice  се проведе в Германия, организирано от неправителствената организация Alliance4Europe. То се фокусира върху развиване на умения, техники за учене и запознаване с нови инструменти за проверка на факти и разпознаване на пристрастни медийни текстове. Това включи методология на Deutsche Welle, както и платформите DISARM и Public Editor.

В Порто участниците работиха за развиване на своите презентационни умения, организиране на информация, и методи за представяне на сложни инструменти пред публика, чрез игри и интерактивни задачи. Също така навлязоха в темата за анализиране на публики и таргетирано презентиране спрямо аудитория със специфични проблеми в ерата на дигиталната и конвергентна културна среда.

Сега всеки екип от 10 (произхождащи от съответните държави) младежи ще разработи обучения и ще сподели знанията и най-добрите практики с връстниците си, за да развие по-информирано и устойчиво общество.

Обучението в Порто

В Порто участниците научиха за #Infomedia, управлявана от студенти медия, в която млади хора в университета LUSOFONA могат да усъвършенстват уменията си по журналистика. Въпреки че изданието е инициирано от университетски преподаватели, то се поддържа и редактира от студенти, които от своя страна имат възможност да се потопят дълбоко в темите, да изградят портфолио и да експериментират с задълбочена журналистика.

След това участниците изслушаха лекция от Ванеса Родригес, документалист, университетски преподавател и журналист, за разработването на мултимедиен наративен, чрез постмодерно нелинейно разказване.

През втория ден младите медийни професионалисти посетиха местното Радио Nova и редакцията на Португалския вестник Publico в Порто. Там ветерани професионалисти разказаха за своите журналистически практики за проверка на информацията в ситуация на ограничени ресурси и за своят опит от поддържане на високо ниво на журналистиката в ерата на безплатните дигитални медии.

Следобед участниците разработиха и представиха своите идеи и програми за провеждане на обучения в собствените си страни, включително целеви групи, продължителност, съдържание и подход.

Read Twice ще продължи от ноември 2022 г. до март 2024 г. Освен обучителните сесии и добрите практики, той включва програма за социални медии, целяща да преведе всички знания по проекта в онлайн съдържание, като по този начин достигне до много повече млади хора по света.

Проектът е координиран от Сдружение Евро Адванс в България, с партньори Udruga Echo (Хърватия), Se Poate (Румъния), Alliance4Europe (Германия) и Cicant (Португалия).

Свързани