жк. Яворов, бл. 73, вх.1 ет. 6, ап. 11 София, България

Проект „Спортувай по европейски“

Проект „Спортувай по европейски“

Проектът „Спортувай по европейски“ се изпълнява в контекста на инициативата София – Европейска столица на спорта 2018. Дейностите, се изпълняват от Сдружение „Евро Адванс“ в партньорство със Столична община.

Целта на проекта е да се повиши интересът на децата към по-активна физическа дейност, като едно от най-важните условия за по-добър живот. Практиката е заимствана от инициатива на Европейската комисия в рамките на Европейската седмица на спорта, като основната идея е да се създадат възможности за гражданите, в частност за децата, за по-голяма физическа активност ежедневието.

В последните години бяха публикувани проучвания с притеснителни факти относно физическата активност сред подрастващите:

  • Данните на Европейския център за икономика и бизнес изследвания в Международната асоциация по спорт и култура показват, че 83% от младежите в Европейския съюз на възраст 11-15 години са обездвижени;
  • Петгодишните деца водят заседнал начин на живот, като страната ни е на предно място в тази класация;
  • Българчетата са пети по затлъстяване в Европа, сочи друго изследване на Европейската академия на науките по хранене;
  • По данни на Евробарометър, 59% от европейците никога или много рядко спортуват. От Европейската комисия алармират, че в някои държави-членки този процент нараства.

Поради тази причина е изключително важно още от ранна детска възраст децата да бъдат информирани за значението на физическата активност и спорт върху тяхното личностно и социално развитие, тяхното здраве и по-добър живот. Голяма роля за това изиграват родителите, които трябва да насърчават и мотивират своите деца за по-активен и здравословен начин на живот.

Свързани